Gatanje u kavu

Početak nastanka kave vezuje se za Etiopiju. Vjeruje se da su islamski trgovci imali veliki utjecaj na širenje utjecaja ovog čudesnog napitka. Do danas kava je ostala jedno od omiljenih napitaka u svijetu.

Gatanje kava

Tijekom vremena razvilo se puno varijanti kave, ali kod mnogih je turska kava zbog ukusa i zbog mogućnosti gatanja i proricanja budućnosti najomiljenija. Gatanje u kavu ima dugu tradiciju i održava se kroz vrijeme. Da bi mogli gatati u kavu, potrebno je skuhati šalicu turske kave, popijemo je, okrenemo šalicu na tacnu i ostavimo da stoji nekoliko minuta. Nakon toga otvaramo šalicu i gatanje može početi.

Postoji jako puno vjerovanja kako se gata u kavu ali i jako puno objašnjenja. Simboli ili figure nam daju određene informacije. Figure na dnu šalice govore o kućnim dešavanjima, slaganju, utjecaju, ali i neočekivanim vjestima, kada je dom u pitanju. Figure koje se nalaze na lijevoj strani šalice vjeruje se da predstavljaju loš znak i vezuju se za negativna dešavanja, dok figure s desne strane donose dobre vesti. Figure na vrhu –rubu šalice predstavljaju brza dešavanja po vremenu. Simboli poput oblaka i točkica nas upućuju da se osoba nalazi u velikoj brizi, dok simboli slova i brojeva nam govore o inicijalima osoba i važnim datumima.

Mnogi vjeruju da veliki broj brojeva u šalici pokazuje dobitne brojeve za igre na sreću. Gatanje u kavu nam predočava sve ono važno što dolazi, ali i na moguća iznenađenja. Simboli su dobivali značenje po pojavama iz prirode i zato ne iznenađuje što pojedini simboli imaju pozitivno značenje, a pojedini negativno.

Simboli poput zmije, lisice, vuka, mačke predstavljaju više negativnu nego pozitivnu konotaciju u gatanju u kavu. Simboli poput Sunca i drugih veselih okvira su pozitivni predznaci u gatanju i interpretaciji. Gatanje u kavu može pomoći da sagledamo situacije koje bi mogli da izbjegnemo ili otkrijemo štetu. Pojedini simboli negativnih orijentacija na dnu šalice nam govore da trebamo biti oprezni. Vjeruje se da bijeli simboli na dnu šalice predstavljaju loša dešavanja, a simboli poput velikog brda na dnu šalice predstavljaju velike dobitke.

Dosta simbola na jednom mjestu simbolizira društvo i skup. Kakav će skup biti zavisi od simbola i mjesta u šalici na kome se nalaze. Gatanje u kavu dosta zavisi i od samog tumača i načina na koji će protumačiti simbole. Više istih simbola ukazuje na važnost događaja. Vjeruje se da određeni simboli poput cvijeća se odnose na ljubavna dešavanja, dok simbol pijetla, kućnih štetočina, oružja i sječiva govore o sukobima ili razvodu. Isto tako kroz gatanje u kavu kroz pojedine simbole može predočiti utjecaje i miješanje drugih osoba u brak, poput lisice i kokoški koje su znak velikog ogovaranja. Mačka simbolizira veliko lukavstvo. Veliki broj gustih oblaka oko dna šalice govori da će kući dolaze zla vremena.

Gatanje u kavu kroz simbol prstena na dnu šalice ukazuje na skoro vjenčanje u kući. Knjige u šalici govore o riječima, učenju, ali i poslovnim prilikama. Vjeruje se da otvorena knjiga simbolizira nova znanja i nove poslovne prilike, a zatvorena knjiga da se moramo potruditi kako bi došli do cilja. Gatanje u kavu nam otvara pogled u budućnost i daje uvid u nova dešavanja.Gatanje u kavu je tehnika koja nam otvara vrata samospoznaje, ali također govori što treba da mijenjamo u životu kako bi uspjeli. Gatanje u kavu nam kroz mnoge simbole predočava da moramo biti mudri i domišljati ako želimo da uspijemo. Uvijek treba obratiti pažnju na simbole u šalici, jer su oni pokazatelji onog nevidljivog, ali i svega onoga što nam dolazi u susret.

Gatanje u kavu i sve simbole možete saznati ako nazovete naše gatare!